Inferno.
Foto Sandra Haraldsen
En hommage till Dante, Strindberg, Fellini och Minimello.
Spelades 2023
Bastionen, Malmö
lördag 13 maj kl 19 (urpremiär)
måndag 15 maj kl 19
tisdag 16 maj kl 19
måndag 22 maj kl 19
tisdag 23 maj kl 19
onsdag 24 maj kl 19
torsdag 25 maj kl 19
onsdag 8 november kl 19
torsdag 9 november kl 19
fredag 10 november kl 19
lördag 11 november kl 19
söndag 12 november kl 16
tisdag 14 november kl 19
onsdag 15 november kl 19
Ö2 Götgatan, Stockholm
söndag 19 november kl 16
måndag 20 november kl 19
tisdag 21 november kl 19
torsdag 23 november kl 19
fredag 24 november kl 19
lördag 25 november kl 19
Stora teatern, Göteborg
måndag 4 december kl 19
I en hommage till Dante, Strindberg, Fellini och Minimello är Inferno en dockteaterföreställning om ett lågintensivt sammanbrott.
Enrico är en respekterad teaterregissör som nyligen fyllt 42. Han förväntas komma in med ett nytt manus men han har tappat inspirationen. Det som tidigare verkat självklart och meningsfullt känns plötsligt främmande. Inkvarterad på ett lägenhetshotell i Malmö försöker han fly från en själslig och konstnärlig kris, men mellan de obesvarade sms:en tränger sig en annan verklighet på. Och precis som i alla riktigt bra filmer är det osäkert om huvudpersonen lever eller är död, eller om allt bara är en dröm.
Malmö Dockteater fortsätter att uppfinna sin egen dockteater för vuxna. I en lek med verkligheten och vardagen återskapar vi bekanta miljöer och situationer - mataffärer, videomöten, tågresor, porrfilmer, sporthallar, hotellrum. Föreställningen är skapad med hjälp av en blandning av toarullsdockor, fotomontage, liveprojektioner och ljudläggning. Den är ett kollage av dikt och dokumentär, lågbudget och hi-tech, skämt och dödsångest, film och teater. Den är något som inte finns att se någon annanstans än hos Malmö Dockteater.
På scen: Erik Holmström, Henrik Svalander, Mattias Alheim
Erik Holmström − manus, regi, scenografi
Henrik Svalander − skådespelare, dockmakeri, konstruktion
Johanna Svensson − ljusdesign, videodesign, scenteknik, konstruktion
Mattias Alheim − livevideo, föreställningstekniker
Sandra Haraldsen − kostym- och maskdesign, foto & bildkoncept
Christian Gabel − musik
Sally Palmqvist Procopé − medregissör
Lisa Nilsson − kommunikation
Agnes Rosenberg − producent, kommunikationsansvarig
Röster:
André Nilsson, Anna Jonsson Björck, Bahador Foladi, Bo Palmqvist, Christian Gabel, David Rangborg,
Ellen Norlund, Eric Stern, Henrik Svalander, Johanna Svensson, Janna Granström, Jenny Möller Jensen, Jesper Feldt, Kajsa Ericsson, Karin Bengtsson, Kim Procopé,
Kristoffer Söderqvist, Marta Larson, Martin Zimmerman, Mattias LinderothMattias Lech, Mikael Palmqvist, Sally Palmqvist Procopé, Sandra Haraldsen, Sara Ericsson Stern, Vanna Rosenberg, Viktor Tjärneld, Wonny Söderqvist,
Powerballadkören under ledning av Mira Ray
Tack till: Oscar Steen, Martin Svalander, Jonathan Silén, Jens Westling, Olle Jernberg, Anna Wadström, Riksteatern Hallunda, MTAB
Föreställningen är ca 1h och 45min
Urpremiär 13 maj 2023
Bastionen, Norra Vallgatan 28, 211 25 Malmö
”ett glimmande panorama av gatuscener och pyttesmå interiörer i tre våningar. Allt omsorgsfullt byggt i papp, från sunkpuben Nobes till förbikörande gröna Malmöbussen.”
”Suveräna medarbetarna Henrik Svalander och Johanna Svensson rör sig lugnt och säkert kring allt”
”Erik Holmström har ett alldeles särskilt öra för intetsägande kommunikation och dess övertoner. Hur dialogen upprepar och stampar på stället, stannar i det outsagda och speglande, är både underhållande 2023 och i någon mening tragiskt.”
”Malmö Dockteater lyckas ännu en gång med konststycket att väcka en generisk och sammansatt känsla av detta att vara människa.”
”med enklaste medel och oändliga konstnärliga omsorger skapar en helt egensinnig bild av oss”
- Aftonbladet, Barbro Westling
”Briljant av Malmö dockteater”
”Att huvudpersonen är en tom toarulle med piprensare till armar glömmer jag snart och i Holmströms numera etablerade berättarstil flätas filmade projektioner från tjugotalet dockskåp samman med textmeddelanden, inspelade röster och repliker i rummet.
Resultatet bär över förväntan och inte minst Holmström själv briljerar i sin gestaltning av Enricos tilltagande desperation.”
”En värme och sympati sprids i salongen och det skrattas generat åt den till synes villkorslösa ärligheten i skildringen av den mänskliga patetiken.”
”En känsla av igenkänning i det mest intima som förstärks hellre än förtas av karaktärernas flirtkuleskallar och stelt stirrande knappögon. Just eftersom de är dockor, kan de vara vem som helst av oss.”
- Sydsvenskan, Boel Gerell
”Lysande!”
”Sandra Haraldsen har gått loss med färgburkar och brokiga tyger för att kolorera och kostymera föreställningens statister ur mångfaldens Malmö. Så ytterligt få uttryck behövs för att till synes leka fram en hel samtid.”
”Inferno” handlar om den mardröm, det helvete, som vi människor skapar för oss själva genom system och strukturer som kväver vår skapande frihet”
”Erik Holmström, medregissören Sally Palmqvist Procopé, och alla de konstnärliga medarbetarna i denna uppsättning, vet alla något om vad de förväntas leverera i den nöjesindustri som teatern är del av.”
”Malmö dockteaters mest innovativa uppsättning hittills”
”[Johanna Svensson] och Henrik Svalander manipulerar känsligt dockorna”
”Det är från alla sidor ett komplext och virtuost kraftprov!”
”Musiken av Christian Gabel är kongenial med det avgrundsdjupa kristemat och skapar svensk nutid à la ”Tunna blå linjen”, samtidigt som den binder samman scen och film. ”
- SvD, Theresa Benér
”Att en toarulle med flörtkula till ansikte kan vara så uttrycksfull är för övrigt ren och skär trolldom.”
”Inferno är kanske inte det bästa jag sett på Malmö dockteater, men visst går det att tala om en guldålder. Jag hoppas den blir lång.”
- DN, Kristina Lindquist